Как да спрете виковете и да се справите с детското избухване

Как да спрете виковете и да се справите с детското избухване

Гневните избухвания, съпроводени с неистови крясъци са малка част от предизвикателствата с които родителите ежедневно се сблъскват. Представете си: вашето дете лежи на пода по средата на супермаркета и крещи с пълно гърло. Вероятно някой от минувачите, преживели случващото се в момента с вас, ще прояви съчувствие към ситуацията в която сте изпаднали, други ще направят забележка на детето Ви, трети на Вас: „Защото не сте възпитали детето си…“, всеки ще реагира в зависимост от личния си опит. Каквото и да кажат околните, Вие не бива да се чувствате виновни! И така, какво причинява гневното избухване и крясъците и какво можете да направите, за да се справите с тях?

Причини за възникване на избухливостта

Раздразнението възниква, когато едно дете е завладяно от емоции и няма друг начин да ги освободи. Малките деца нямат опит в живота, за да разграничат големите събития от малките неща, като например да почакат за да получат нещо което силно желаят. Гневът може да бъде причинен от ситуация в която детето се опитва да се справи с твърде много стимули от околната среда или от бързо променящи се изисквания; това важи най-вече за децата от аутистичния спектър. Друг път причината може да се крие в: умора, глад, жажда, липса на стимули или нужда от внимание.

Справяне с гневните изблици и тръшкането

За да се справите ефективно с гнева на детето си, трябва да разберете дали гневът е причинен от гняв или страдание. Ако крещенето и ритането са причинени от гняв, тогава трябва да се отдалечите малко. Не възнаграждавайте лошото поведение с подкуп. Бъдете твърди и ясни как очаквате детето Ви да се държи. Ако е възможно и не застрашава живота на детето, не обръщайте внимание на поведението, целящо да привлече Вашето внимание (например, като се отдалечите на разстояние). Кажете на детето си, че ще го изчакате да се успокои и че когато му мине, може да дойде при Вас. Когато детето Ви се успокои и стане от пода и/или спре да крещи, похвалете доброто му поведение и не го засрамвайте за действията му.

Малките деца са склонни към избухвания и понякога единственото което е необходимо да направите е просто да им дадете време. Ако в ситуациите , когато детето Ви е изгубило контрол постъпвате по един и същ начин, запазите спокойствие и приемете случващото се като естествен етап от развитието на вашето дете, което тепърва се научава да контролира емоциите си, ще откриете, че двамата можете не само да оцелеете, но и заедно да го преодолеете.

Още публикации