Помощ – детето ми е побойник

Помощ – детето ми е побойник

Родителите знаят, че малките деца не умеят да общуват. Много от децата, обаче използват други средства, за да бъдат задоволени нуждите им. Например да  плачат, да хвърлят предмети из стаята, да избухват гневно и дори да ударят. Макар да сте били подготвени и да сте очаквали това неприемливо поведение от малкото си дете, вероятно се чудите какво точно да направите, когато удрянето продължава много по-дълго, отколкото сте очаквали? Както бе посочено по-горе, докато детето ви се учи да говори, вероятно то ще използва всички средства с които да изрази нежеланието си спрямо случващото се. Някои деца например ще нараняват околните, когато им кажат „Не“.

Бъдете добър модел за подражание на детето си

Напляскването води до сериозни последствия не само за Вас като родител, но и за начина по който детето Ви ще реагира в трудна и стресова за него ситуация. Въпреки това, някои родители все още използват шамарите, като форма на дисциплина. Ако детето ви прави нещо, което не ви харесва и Вие си позволите да го напляскате, е много вероятно детето да възприеме този модел и да реши, че да удариш е нещо нормално.

Обяснете на детето си, че никога не трябва да ударя другите, когато е ядосано.

Това не означава, че то не може да бъде сърдито, защото гневът е емоция; това просто означава, че когато е ядосано, не бива да удря хората около себе си. Кажете му, че боят е нещо лошо и, че когато някой е ядосано, то може да удари много по-силно, отколкото предполага. Разбира се, за да обясните това на детето си трябва да използвате думи съобразени с неговото разбиране и осъзнаване.

Приемете чувствата на детето си

Помогнете му да изрази гнева си с прости думи като „ядосан съм“ или „не искам.“.  Ако научите детето си да използва една или две думи в даденият момент, които да му помогнат да осъзнае, че вместо да удря, с помощта на думи, ще има възможност да намери решение на проблема.

Почивката може да бъде друг вариант, когато детето изпадне в криза и започне да наранява околните

Кажете му, че няма да приемете да Ви наранява и е най-добре да седне, да помисли за това, което е направило, както му обясните, че няма право да играе или да гледа телевизия. За място за почивка, можете да използвате стол поставен в ъгъла на стаята. Обяснете на детето си, че винаги когато е гневно и/или има желание да наранява, може да се оттегли на това място. Кажете му, че едва когато Ви се извини има правото да стане от мястото обособено за почивка. Едва тогава, детето може да се върне и да говори с вас, и да Ви сподели защо е било ядосано.

Първият път, когато детето Ви удари, хванете ръцете му, така че да не може да Ви нарани отново. Можете също да го прегърнете и да му обясните, че удрянето е нещо лошо. Изразете чувствата си към детето, кажете му колко много го обичате, но не толерирате насилието.

Много родители се страхуват, че детето им ще стане побойник. Ако обаче го научите как да изразява гнева си по време на трудна за него ситуация, в един момент детето Ви ще бъде в състояние да говори за чувствата си, без да наранява околните.

Още публикации

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Какво е сензорна интеграция? Сензорна интеграция е неврологичен процес, който се случва във всички нас. Нашите тела изпращат съобщения до нашия...

Как да помогнем на детето в предучилищна възраст да се справи с емоциите си и да избегне избухванията

Как да помогнем на детето в предучилищна възраст да се справи с емоциите си и да избегне избухванията

Децата в предучилищна възраст имат сравнително богат речник и са самостоятелни в грижата за себе си, но понякога могат да се чувстват претоварени...