Адаптиране на детето в детската градина

Адаптиране на детето в детската градина

Детската градина може да бъде чудесно място в което детето да взаимодейства с връстниците си и да научи ценни уроци за живота, като например как да споделя, да се редува и да спазва наложените от учителят правила. Това е мястото което подготвя детето за живота извън семейството.

Започването на детска градина води със себе си много силни емоции, както за родителя, така и за детето. За едно дете, навлизането в нова среда, изпълнена с непознати учители и деца, може да предизвика безпокойство. Родителите може да имат смесени емоции дали детето им е готово за тази стъпка.

Подгответе детето за предстоящите промени

Още преди да започне да посещава детската градина е желателно да поговорите с детето за предстоящите промени, които ще настъпят в ежедневието. Разкажете на детето си за игрите и заниманията, които често се провеждат в градината. Ако например у дома детето Ви обича да рисува с цветни моливи, за него вероятно ще бъде утешаващо да открие същите моливи в детската градина.

Предварителното посещение на детската градина преди започването, също може да облекчи навлизането на детето в непознатата територия. Това не е просто възможност да се срещнете с учителката на детето си, но и да попитате за рутинните и общи дейности и постепенно да въведете някой от тях у дома. Идеята е да запознаете детето си с новата среда и да му позволите да се чувства комфортно.

Много често във връзка със започването на детска градина,  родителите, които идват на консултация при мен, са не по-малко изплашени и объркани от самите деца.

За да се почувствате самите Вие по-спокойни, можете да организирате среща с учителите и да получите повече информация посредством която да направите прехода по-гладък за детето и себе си. И все пак не бива да акцентирате прекалено върху промяната, защото това може да травмира детето. Малчуганите с лекота четат настроението на родителите си и когато възрастният се чувства виновен или се притеснява от промените, детето най-вероятно ще усети това.

Колкото сте по-спокойни и сигурни, че сте избрали да изпратите детето си в подходящата градина, толкова по-уверено ще бъде и детето Ви.

Първи ден в детската градина

Когато влезете в стаята, представете с усмивка учителя на детето си, след това се оттеглете, за да му позволите да формира връзка с детето Ви. С подкрепата си към учителя ще покажете на детето, че то може да се довери и ще бъде щастливо в детската градина.

Ако детето Ви се вкопчи във Вас или откаже да остане, не се разстройвайте – това може повече да разстрои детето Ви.

Винаги казвайте на детето си „Довиждане“, но щом го направите, трябва да си тръгнете бързо. Никога не се измъквайте без предупреждение. Представете си, че ходите по много тънък лед. Колкото и примамливо да Ви изглежда бързото оставяне на детето без да се сбогувате с него, това може да го накара да се чувства изоставено. В същото време, ако се сбогувате с него твърде дълго това може да засили чувството на детето, че детската градина е лошо място.

Можете да направите сбогуването по-лесно, като въведете последователен и предсказуем ритуал. Някой родители например застават в близост до прозореца на стаята и от там махат за “Довиждане”, преди раздялата други четат кратка и любима за детето книга. Преходните предмети като например: семейна снимка, специална кукла или любимо одеяло – също могат да помогнат на детето да се адаптира. Имайте предвид, че повечето деца бързо се успокояват, след като родителите им напуснат сградата.

В детските градини у нас занятията започват с ежедневен ритуал, като сутрешна гимнастика (когато учителите и децата заедно правят упражнения за раздвижване), след това децата закусват заедно. Малчуганите са склонни да отговорят на този вид предсказуемост, а рутината улеснява прехода от дома към детската градина.

Ако изпитвате затруднение с адаптацията на детето си в детската градина, можете да потърсите професионална подкрепа и да се свържете с психолог, с който заедно да изработите стратегия за справяне.

 

Още публикации

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Какво е сензорна интеграция? Сензорна интеграция е неврологичен процес, който се случва във всички нас. Нашите тела изпращат съобщения до нашия...

Не можете да накарате детето си да заспи? Спрете да допускате тези четири често срещани грешки преди времето за сън

Не можете да накарате детето си да заспи? Спрете да допускате тези четири често срещани грешки преди времето за сън

Времето за сън е дошло, а децата Ви са все още будни? Често родителите споделят, че срещат трудности с налагането на точен час за заспиване на...

Дата: