Как да отучим детето да спи в леглото на родителите

Как да отучим детето да спи в леглото на родителите

Върнете си леглото обратно и кажете сбогом на безпокойството през нощта.

Разходките посред нощ в спалнята, са често срещано явление при родителите на малки деца. Ако темата Ви е до болка позната и се чудите какво да правите, не сте сами. Много деца, сред които деца на предучилищна възраст, дори и деца в училищна възраст, спят поне с единият от родителите си. Според Националната фондация по съня на САЩ, 24% от родителите споделят, че децата им, спят в леглата им поне за част от нощта.

Промяна на навиците

Има две основни причини за това, че децата не искат да напуснат леглото на родителите си. Първата е в това, че някой родители сами вземат решението да споделят леглото с децата си.

Втората е в това, че за съпрузите понякога по-лесен изглежда варианта да допуснат малките натрапници в спалнята си, отколкото да им се наложи да отделят няколко часа за да разрешат този проблем. Независимо от първоначалната причина, в определен момент ще искате да направите промяната.

Превключването на нощен режим може да бъде доста трудно, защото биологията не е на ваша страна. Специалистът по детският сън Джеймс Маккена, професор по антропология в Университета в Нотр Дам, казва: „В това, че не могат да накарат собствените си деца да спят през цялата нощ, няма нищо необичайно. Сънят е податливо на промяна поведение.“.

Ето как да помогнете на детето си да премине през този етап и да спи в собственото си легло цяла нощ:

Започнете възможно най-скоро

Най-лесно малкото дете, може да бъде научено да спи самостоятелно в стаята, докато все още е в детско креватче. Така детето няма да има възможността през нощта да стане и да Ви търси. Ако изградите у детето си навика, да посещава спалнята Ви непосредствено преди времето за сън, това създава сериозна предпоставка за възникването на проблеми.

Използвайте положителен език

Окуражавайте детето си, в непринуден разговор можете да кажете: „Познай какво? Говорих с леля Ани, оказва се, че братовчедите ти които са само 3 годишни, спят през цялата нощ в собствените си легла, не е ли чудесно? „. Истината казана по позитивен начин, като например: “ Можеш да носиш бельо! „, което звучи в пъти по-добре от обвинителното: „Не трябва да носиш пелени. „, е много по-мотивираща за детето!

Променете времето за лягане

Ако детето ви не може да заспи без вашето присъствие, можете бавно и постепенно да се отдалечавате от леглото му. Вместо да лежите заедно, седнете на леглото на детето си, докато то заспи. След няколко дни преминете към стол, сложен в близост до детското креватче. След това постепенно преместете стола по-близо до вратата и коридора.

Правете малки стъпки

Нека бъдем реалисти, не е възможно дете, което е свикнало да спи в леглото ви, отведнъж да остане в стаята си и най-вече в леглото си през цялата нощ. Така, че опитайте да направите отделянето постепенно. Някой родители споделят, че след като децата им започнат да привикват да спят самостоятелно в леглата си, се случва понякога да пожелаят да полегнат при мама и татко „Само за 15 минути.“; „Докато мама ми прочете приказката.“  и след това да се върнат обратно в своето легло.

Бъдете последователни

Не отричам, че е трудно да завръщате детето си обратно в стаята/леглото му в 3 сутринта, когато рано на следващия ден трябва отново да ставате за работа, но е важно да не правите компромис с това. Помислете в дългосрочен план. Ще преживеете няколко трудни нощи, но скоро ще имате възможността да си лежите спокойно през цяла нощ.

Сключете сделка

Можете да „сключите сделка“ с промъкващите се в леглото Ви през нощта деца. За целта, някои родители предлагат на малчуганите стикери; други дават награди като например дългоочаквана и много желана играчка, любимо място, кино-вечер и какво ли още не. Тук можете да вложите въображението си и да използвате за мотиватор това което детето Ви харесва и иска на всяка цена да получи. Ако детето Ви спи една, две или три последователни нощи в собственото си легло, то да печели билети/стикери, които да може да замени за да получи нова играчка.

Създайте план за действие

Вместо просто да кажете на детето си да не става от леглото си, можете да го научите как да заспи. Кажете му да остане в леглото си, да затвори очите си и да си мисли за нещо забавно, като това, което искат да направят на рождените си дни. Да дадем на детето нещо, за което да мисли, е чудесно средство да им помогнем да заспят отново.

Не правете изключения

Когато дъщеря ви е болна или не може да заспи, след като е гледала страшен филм, можете да я успокоите, без да я поканите в леглото си. Много родители забравят, че могат да отидат при детето. Останете в стаята толкова, колкото прецените, но не допускайте границата, която с толкова усилия и безсъние сте поставили, да бъде нарушена.

 

Още публикации

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Какво е сензорна интеграция? Сензорна интеграция е неврологичен процес, който се случва във всички нас. Нашите тела изпращат съобщения до нашия...

Не можете да накарате детето си да заспи? Спрете да допускате тези четири често срещани грешки преди времето за сън

Не можете да накарате детето си да заспи? Спрете да допускате тези четири често срещани грешки преди времето за сън

Времето за сън е дошло, а децата Ви са все още будни? Често родителите споделят, че срещат трудности с налагането на точен час за заспиване на...

Дата: