Не можете да накарате детето си да заспи? Спрете да допускате тези четири често срещани грешки преди времето за сън

Не можете да накарате детето си да заспи? Спрете да допускате тези четири често срещани грешки преди времето за сън

Времето за сън е дошло, а децата Ви са все още будни? Често родителите споделят, че срещат трудности с налагането на точен час за заспиване на децата си, което от своя страна създава ред трудности за предстоящият ден, както на самите родители, така и на децата. Ако искате децата Ви да спят, ще се наложи да идентифицирате грешките, които допускате и да направите необходимите промени.

Не сте създали рутина преди времето за сън

За да се справите по-лесно с малчуганите и да ги сложите по леглата им навреме е необходимо да създадете рутина преди сън. Започнете, като дадете възможност на детето си да релаксира един час преди лягане, създайте успокояваща атмосфера, намалете осветлението, спрете енергичната игра. Нежната музика, книжките с любими приказки, ще помогнат на детето да се отпусне и да се подготви за сън.

Детето не е изразходило енергията си през деня

Ако детето Ви има повече енергия, Вие неминуемо ще го разберете! Когато го помолите да си легне, то ще бяга неуморно из стаята и ще подскача на леглото си. Уверете се, че  преди времето за сън, детето е изразходило своята енергия. За целта, винаги когато е възможно насърчавайте играта и спортните активности на открито. Ако обстоятелствата изискват детето да си остане у дома, мотивирайте го да се упражнява. Танцувайте заедно, правете гимнастика, това ще намали неговата енергия.

Не насърчавайте будуването

Като родител Вие искате да намерите правилният подход и да помогнете на детето си, когато не може да заспи. Едновременно с това, не искате да насърчавате детето си да остане будно. Желателно е да не давате на детето си напитки и изделия съдържащи захар, преди времето за сън. Когато сложите детето си в леглото, не е необходимо да го прегръщате дълго време, бързата прегръдка е достатъчна, за да му покажете загрижеността и обичта си. Ако пък детето Ви реши, че не му се спи и стане от леглото за да играе, Вие спокойно го върнете в леглото и вземете играчките.

Противоречиви правила

Когато наближи времето за сън, а детето Ви все още обикаля из стаята, можете да му обясните, че ако иска да получи приказка за Лека нощ, трябва да си легне в леглото до пет минути. Не следете часовника, оставете детето само да носи отговорност за последствията от своите решения. Придържайте се към правилата така, че детето да е наясно, че те не могат да бъдат променяни. Бъдете последователни. Не променяйте правилата, ако едната вечер изисквате от детето да си легне в определен час, а на следващата вечер му позволите да остане будно до по-късно, без конкретна причина, то ще се обърка и няма да разбере кое време е подходящо за сън, следователно ще продължи да ляга кокто само намери за добре.

Използването на положителна подкрепа винаги е по-продуктивно, отколкото налагането на негативните последици. Можете да се споразумеете с детето си, че ако си ляга на време всяка вечер по време на учебната седмица, ще му позволите да стои до късно в петък и събота. Можете да използвате и други привилегии, например, ако за добре изпълнена задача/дейност награждавате детето си с точки, добавете това като начин за печелене на бонус точки.

Детето Ви ще бъде бодро и щастливо, ако заспива навреме и получава достатъчно сън. Придържайте се към рутината и помогнете на детето да се отпусне преди лягане. Уверете се, че е изразходило енергията си през деня и не го възнаграждавайте за това, че не си ляга на време. Отстоявайте правилата и бъдете последователни в изискванията си!

Ако въпреки всички свои усилия, все още не успявате да се справите със ситуацията и не можете да откриете правилният подход, можете да се консултирате с детски психолог!

 

Още публикации