Защо децата хапят?

Защо децата хапят?

Обикновено се счита, че хапането е проблем присъщ за децата в ранна детска възраст, при някои деца този проблем се проявява на по-късен етап – в училищна възраст. Това може да бъде истински проблем, особено ако детето ви хапе другите деца и възрастните. Хапането обикновено се наблюдава и при по-големите децата със специални потребности – СДВХ, аутизъм, или забавяне на развитието. Съществуват обикновено четири често срещани причини, поради които детето може да прибягва до хапане и те включват:

– Детето е агресивно, в следствие на своето безсилие в определена ситуация.

– Детето е научило, че чрез хапането може да привлече вниманието на околните.

– Детето използва хапането като начин да се отърве от задача, която смята за трудна или скучна.

– Детето има проблеми със сензорната интеграция и се нуждае от орално-моторна стимулация.

За да установите причината за хапането, обърнете внимание на ситуационните знаци. Ако детето прави това на другите деца по време на по-груба игра, или когато се чувства предизвикано, е възможно причината да е страх или чувство на неудовлетвореност. Детето може да възприеме това действие, като начин да се защити от другите деца, които навлизат в личното му пространство. Може да бъде и директен агресивен акт, при който детето да удря и да рита другите деца, когато се чувства ядосано.

Ако след като се е опитало да Ви ухапе, на лицето на детето се появи широка усмивка или започне да се смее, то става въпрос за търсене и привличане на внимание.  Наблюдавайте за  повтарящи се модели непосредствено преди да се появи нежеланото поведение.

Ако детето използва хапането, когато му възложите определени задачи, които знаете, че той или тя не харесва, може с поведението да цели да се измъкне от завършване на конкретната задача.

На последно място, ако детето ви е хапе себе си, дрехи, хранителни и нехранителни стоки, в допълнение към тоа хапе и хората около себе си, това може да е знак, за орално-моторни сензорни проблеми, които трябва да бъдат разгледани.

Възможни решения:

Ако детето ви е хапе от страх, чувство на неудовлетвореност, или агресия, заменете хапането с комуникация и стратегии за справяне. Обяснете, че хапането не е опция и какво ще последва, ако се опита да захапе някого. Създайте алтернативни дейности: „Когато аз се чувствам ядосан мога да…“.

Ако детето ви е хапе, защото иска внимание: Може да се окаже, че възоснова на това поведение детето получава много внимание от другите. Обяснете ситуацията на пострадалия, той може да дистанцира вниманието си, така че детето да разбере, че по този начин вече няма да получава вниманието, което желае. Учете детето на подходящи начини за да получи внимание. Уверете се, че обръщате достатъчно внимание на добрите неща, които детето ви прави през деня, за да се намали необходимостта от негативно внимание.

Ако детето ви е хапе за да се измъкне от сложна задача, която счита за твърде трудна или скучна: Ако детето ви се опитва да хапе в моментите, когато от него се очаква да направи нещо, което не му харесва, хапането може да се дължи на  поведение за избягване от ситуацията. Тук трябва да научим детето на комуникация както например: „Имам нужда от помощ с това“ или „имам нужда от почивка.“. Важно е да покажем на детето, че без значение дали  хапе или демонстрира друго смущаващо поведение, ние няма да го оставим да се измъкне, така че ще трябва да приключи задачата независимо от това което прави. Целта е да научи детето да комуникира и да съобщи по примелив начин, че изпитва затруднение с поставената задача или пък, че му е твърде досадно нейното изпълнение.

Ако детето ви е хапе, защото има проблеми със сензорната интеграция и се нуждае от орално-моторна стимулация: Как да разберете дали детето ви се нуждае от орално-моторна (устата, венците, челюстта, небцето) стимулация? Когато детето ви е хапе и дъвче всичко наоколо, включително конците на своята качулки, моливите, химикалите, своите нокти и дори хапе собствената си кожа, най-вероятно се нуждае от орално-моторна работа.

За някои деца със сензорни проблеми, получаването на орално-моторна стимулация може да има успокояващ и организиращ ефект. Какво имам предвид под орално-моторна стимулация? По принцип това означава, че детето ви не получава необходимото количество сетива и затова трябва да намери външни начини за да отговори на тази нужда. Когато детето ви иска да хапе нещо, което не бива, можете да замените това поведение с някоя от следните характеристики:

–  Можете да вземете на детето си „гумена огърлица“, която може да се намерите във всички магазини за речеви и езикови терапия. Когато искат да хапят те могат да дъвчете по своята огърлица вместо.

– Съществува голямо разнообразие от гумени играчки, включително чукове и дъвчащи тръби.

– Има и вибриращи играчки, специално създадени за орална стимулация.

– Осигурете на детето си с дъвчащи или хрупкави закуски, където  трябва да се натоварят мускулите в устата му, като дъвки, моркови или твърди гевречета.

Ерготерапевт или логопед може да бъде безценен при намирането на решение за сензорна интеграция на вашето дете.

 

Още публикации