Как да управляваме агресивното поведение на децата в предучилищна възраст

Как да управляваме агресивното поведение на децата в предучилищна възраст

През годините съм разговаряла с много родители, които са се чувствали безсилни в борбата с контрола над гнева и агресията на детето им. Първата стъпка е родителите да бъдат запознати с моделите, които детето им е възприело през годините. Запитайте се, „Какво е поведението което наблюдавам и какво правя в отговор на това?“.

Скъпи родители, разберете, че моделите са специфични за всеки човек, ситуация и дете. Например, някои родители имат проблеми при изразяването на собственият си гняв. Веднага щом видят проблем , те реагират първосигнално. Това само ескалира ситуацията, защото ако вие отговорите агресивно, по този начин учите детето си, че агресията е начинът по който и то трябва да решава проблемите си в бъдеще. В резултат на това детето не може да се научи да се държи по различен начин: то също ще изгуби самообладание и ще бъде агресивно. Нека уточним, вие може да бъдете тих човек и ефективен родител – двата вида родителстване не са взаимно изключващи се, но трябва да бъдете твърди и да поставяте ясни граници.

Ако детето ви е агресивно и Вие не сте виновни за неговият избор, то Ваш дълг като родител е да го научите как да се справи с проблемите по различен начин.

Детето ви може да има поставена диагноза като например СДВХ, емоционално-поведенчески проблем, биполярно разстройство, но независимо от това, Вие можете да го научите как да се справя с агресивното поведение и да бъдете по-ефективни родители. Агресивното поведение трябва да се промени, родителите също трябва да се променят. Във всеки един момент от живота си, всички ние сме в състояние да се променим. Това важи както за родителите, така и за децата. Възможно е това да Ви изглежда трудно, може да се чувствате че не сте способни да се справите, но ако не се реагира на време, агресивното поведение на детето ви, само ще се задълбочи.

Ето някои съвети, които да Ви помогнат при справянето с агресията, при децата в предучилищна възраст:

  1. Бъдете последователни

За по-малките деца, най-важното е да бъдете последователни. Без значение къде сте или какво правите, се опитайте да бъдете последователни. Ако детето ви има проблем с агресията и удря своите братя и сестри му, кажете със спокоен тон: „Не се бий. Трябва да прекараш известно време сам и да се успокоиш.“. Постарайте се да реагирате по същия начин, всеки път, когато се появи неприемливото поведение.

  1. Изведете детето от ситуацията

По този начин ще му помогнете да си възвърне контрола върху емоциите. Ако сте в магазин за хранителни стоки и вашето дете гневно избухне и започне да рита пазарската количка, защото не сте му купили любимият десерт, можете просто да му кажете: „Вдигаш твърде много шум. Не сме дошли в магазина за да купуваме каквото ти искаш, ако не спреш с поведението си, ще се наложи още сега да си тръгнем от тук.“. Ако детето ви не спира, следва да го хванете за ръка и да го изведете от магазина.

  1. Предложете на детето си насоки

Ако знаете, че дадена ситуация е трудна за овладяване, дайте на детето си малко насоки. Например: Ако детето ви има проблем с агресивното поведение, когато отивате на гости при ваши близки и да речем започва да удря своите братовчеди, опитайте още преди да сте тръгнали за съответното място, да проведете кратка дискусия и да му кажете това, което очаквате от него, преди да влезете в къщата. „Трябва да се държиш добре. Ако започнеш да удряш или нараниш братовчедите си, ние веднага ще си тръгнем. Разбираш ли?“.

  1. Дайте време за осмисляне на случилото се

Понякога по-малките деца се нуждаят от малко време, на тихо място в отделна стая. Можете да кажете на детето си: „Аз искам да си тих и да се успокоиш. Когато си ядосан, не можеш да удряш брат си. Оставям те за 2 минути да се успокоиш, след което можеш да се върнеш и да играеш с брат си. „. В този момент трябва да говорите кратко и ясно с детето.

  1. Уеднаквете действията си с другите възрастни полагащи грижа за детето

Физическата агресия, се появят често в детските градини, тъй като е част от начина, по който децата се учат да надделяват едни над други. Още при първите й признаци, възрастните трябва да вземат мерки и да се справят с нея. За по-голям ефект, можете да поговорите с хората работещи/грижещи се за детето Ви и да координирате начина по който реагирате при проява на нежеланото поведение така, че да сте последователни. Обсъждайте дали този начин на действие, дава търсения резултат.

Още публикации

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Какво е сензорна интеграция? Сензорна интеграция е неврологичен процес, който се случва във всички нас. Нашите тела изпращат съобщения до нашия...

Не можете да накарате детето си да заспи? Спрете да допускате тези четири често срещани грешки преди времето за сън

Не можете да накарате детето си да заспи? Спрете да допускате тези четири често срещани грешки преди времето за сън

Времето за сън е дошло, а децата Ви са все още будни? Често родителите споделят, че срещат трудности с налагането на точен час за заспиване на...

Дата: