Как детето Ви да започне да спи в собственото си легло

Как детето Ви да започне да спи в собственото си легло

Веднага след появата на новороденото, много от младите родители избират бебето им да остане и да спи в собственото им легло. Не след дълго обаче възниква въпросът, как след като дълго време родителите са делили леглото с детето си, то да започне да спи в своето собствено. Следните идеи могат да направят прехода към самостоятелност малко по-гладък:

Говорете с партньора си

Дали партньора Ви счита, че е време детето да се премести в собственото със собственото си легло или е на мнение, че нещата трябва да бъдат оставени такива каквито са в момента? В много ситуации, когато детето Ви все още спи при Вас, партньорът може да се почувства изолиран. Той иска да получи вниманието Ви за самият себе си, а не да се налага всяка вечер да го споделя с детето Ви. Може да се окаже наистина трудно за всички Вас, но не бива да забравяте, че целта е да помогнете на вашето дете, да започне да спи в собственото си легло, вместо да остава във Вашето.

Говорете с детето си

Трябва да започнете да мотивирате детето си, една седмица преди самото преместване. Говорете с него/нея за това, как той/тя, вече ще бъде „голямо момче / момиче“, след като спи в собственото си легло или в собствената си стая. Направете това, което казвате да изглежда като приключение за детето, като нещо, което то да очаква с нетърпение, а не нещо, от което да се страхува.

Тренирайте

Започнете, като самите Вие използвате детското легло за кратка дрямка, така, че да покажете с личният си пример, колко е удобно за спане детското легълце.

Детето да избере постелки

Хубаво е при избора на детското легло да включите и детето, за да може то само да го избере, ако вече сте закупили креватчето, то можете заедно с детето да купите топло одеяло и меки възглавници. Кое е любимото анимационно филмче на детето Ви? Хубаво е да потърсите завивки в същият десен. Ако детето е развълнувано от вида на леглото си, вероятно ще има много по-малко съпротивление, за да се премести в него.

Следвайте същите правила за лягане

Къпане, миене на зъбите, обличане на пижамата, това ще подскаже на детето Ви, че наближава времето за лягане. Легнете заедно с детето си в неговото/нейното креватче и докато четете приказка преди сън, гушнете детето. Когато то се унесе и главичката му започне да клюма, вече ще е в собственото си легло и ще е готово за сън.

Останете с детето, докато заспи

Ако леглото на детето Ви е с двоен размер, това е много лесен начин да се измъкнете, веднага след като то се унесе. Ако детето стане от леглото си и дойде във вашето легло по средата на нощта, опитайте отново на следващата вечер.

Бъдете подготвени за случайни посещения от вашето дете, но бъдете убедени, че в един момент, то ще започне редовно да спи в собственото си легло. Това може да отнеме време, но вашето дете постепенно ще започне да спи в собственото си легло.

 

Още публикации