Как детето Ви да започне да спи в собственото си легло

Как детето Ви да започне да спи в собственото си легло

Веднага след появата на новороденото, много от младите родители избират бебето им да остане и да спи в собственото им легло. Не след дълго обаче възниква въпросът, как след като дълго време родителите са делили леглото с детето си, то да започне да спи в своето собствено. Следните идеи могат да направят прехода към самостоятелност малко по-гладък:

Говорете с партньора си

Дали партньора Ви счита, че е време детето да се премести в собственото със собственото си легло или е на мнение, че нещата трябва да бъдат оставени такива каквито са в момента? В много ситуации, когато детето Ви все още спи при Вас, партньорът може да се почувства изолиран. Той иска да получи вниманието Ви за самият себе си, а не да се налага всяка вечер да го споделя с детето Ви. Може да се окаже наистина трудно за всички Вас, но не бива да забравяте, че целта е да помогнете на вашето дете, да започне да спи в собственото си легло, вместо да остава във Вашето.

Говорете с детето си

Трябва да започнете да мотивирате детето си, една седмица преди самото преместване. Говорете с него/нея за това, как той/тя, вече ще бъде „голямо момче / момиче“, след като спи в собственото си легло или в собствената си стая. Направете това, което казвате да изглежда като приключение за детето, като нещо, което то да очаква с нетърпение, а не нещо, от което да се страхува.

Тренирайте

Започнете, като самите Вие използвате детското легло за кратка дрямка, така, че да покажете с личният си пример, колко е удобно за спане детското легълце.

Детето да избере постелки

Хубаво е при избора на детското легло да включите и детето, за да може то само да го избере, ако вече сте закупили креватчето, то можете заедно с детето да купите топло одеяло и меки възглавници. Кое е любимото анимационно филмче на детето Ви? Хубаво е да потърсите завивки в същият десен. Ако детето е развълнувано от вида на леглото си, вероятно ще има много по-малко съпротивление, за да се премести в него.

Следвайте същите правила за лягане

Къпане, миене на зъбите, обличане на пижамата, това ще подскаже на детето Ви, че наближава времето за лягане. Легнете заедно с детето си в неговото/нейното креватче и докато четете приказка преди сън, гушнете детето. Когато то се унесе и главичката му започне да клюма, вече ще е в собственото си легло и ще е готово за сън.

Останете с детето, докато заспи

Ако леглото на детето Ви е с двоен размер, това е много лесен начин да се измъкнете, веднага след като то се унесе. Ако детето стане от леглото си и дойде във вашето легло по средата на нощта, опитайте отново на следващата вечер.

Бъдете подготвени за случайни посещения от вашето дете, но бъдете убедени, че в един момент, то ще започне редовно да спи в собственото си легло. Това може да отнеме време, но вашето дете постепенно ще започне да спи в собственото си легло.

 

Още публикации

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Какво е сензорна интеграция? Сензорна интеграция е неврологичен процес, който се случва във всички нас. Нашите тела изпращат съобщения до нашия...

Не можете да накарате детето си да заспи? Спрете да допускате тези четири често срещани грешки преди времето за сън

Не можете да накарате детето си да заспи? Спрете да допускате тези четири често срещани грешки преди времето за сън

Времето за сън е дошло, а децата Ви са все още будни? Често родителите споделят, че срещат трудности с налагането на точен час за заспиване на...

Дата: