Проблеми със сензорната интеграция при децата и необходимостта от орално-моторна стимулация

Проблеми със сензорната интеграция при децата и необходимостта от орално-моторна стимулация

Някои деца имат трудности със сензорната преработка на информацията. Те срещат затруднения с храносмилането, проблеми с говора, страдат от хронични настинки, хроничен запек или диария, ушни инфекции и проблеми със зъбите. Те могат да се отличават с неправилна стойка на тялото, проблеми в моторното развитие и е много вероятно да имат визуални проблеми (не гледат къде отиват или това, което правят, като фокусират погледа си върху обект, гледайки го с единият край на очите си). Тези деца обикновено страдат от свръхчувствителност в областта около устата (хипер-чувствителност), или получават недостатъчно съобщения изпратени от сензорните рецептори (хипо-чувствителност). Оралната чувствителността трябва да се подложи на обследване и да бъде предприет правилния тип дейности за подпомагане на сензорната преработка на информацията.

Детето с орална чувствителност може да бъде хипер-чувствително или хипо-чувствително.

Хипер-чувствителното дете (обикновено с орална отбранителност) не желае да мие зъбите си, да яде, или да мие лицето си. То често е придирчиво и не обича храна с определена консистенция. Тези деца са склонни често да запушват устата си при хранене и може да се наложи да пият течност, за дауспеят да преглътнат храната. Те могат да използват зъбите си, за да ядат храната от лъжицата или вилицата. Тези деца могат да имат и други тактилни дефицити по цялото тяло, като например нежелание да докосват различни материи (бои, лепило и т.н.) или чувствителност към различни текстури на тъкани и облекла.

Хипо-чувствителното дете е склонно към прекаляване и натъпкване с неподходящо за дъвчене и преглъщане количество храна в своята уста, което може да доведе до задушаване. При тези деца е възможно да се наблюдава обилно слюнкоотделяне и в по-късна възраст. Те предпочитат силните аромати. Могат да имат хипо-чувствителност и на други части от тялото, могат да трият ръцете си върху неравни повърхности или различни текстури, или да обичат да лежат под тежки пластове от одеяла или да бъдат облечени в няколко ката дрехи.

Определянето на правилното количество на сензорна интеграция е необходимо, за да се помогне на детето да регулира процесът на стимулите. Постепенно се въвежда разнообразие от усещания /натиск, вибрации и текстурирани предмети/. Лекото и дълбокото докосване се използват за повишаване на чувствителността на детето. Различните храни могат да бъдат използвани като част от терапията. Така детето ще се научи как да приема различни по големина хапки и да регулира подходящото количество храна.

Стимулирането на устата може да има положителен и незабавен ефект върху нервната система на детето. Дейностите насърчават дълбоко дишане, което помага на детето да се организира и да регулира вътрешните си импулси. Следните дейности са практически пример за терапевтичните средства и игри, които можете да приложите:

  1. Вулкан от балончета

Напълнете голяма купа до половината с вода. Добавете няколко капки от препарата за миене на съдове. Ако желаете можете да добавите и няколко капки оцветители. Дайте на детето сламка, за предпочитане по-къдрава, завъртяна и го насърчете да направи вулкан от балончета във водата. Детето трябва да духа, докато мехурчетата прелеят над ръба на чашата. Тази дейност е много забавна и в нея можете да включите още едно дете. Малки пластмасови животни/ играчки, могат да бъдат поставени в дъното на купата, целта на играта е животните да станат едва видими в балончетата.

  1. Парти свирка

Подредете заедно с детето си малки фигурки /може LEGO/ върху пода. Помолете детето да легне по корем и да духа срещу фигурите. С помощта на парти свирка (тези, които се сгъват и разгъват и  издават пищящ звук); детето може да се превъплъти в гущер или жаба с дълъг език и да събори фигурките.

  1. Духащи флумасетри

Духащите флумастери са добър начин да бъдете креативни. Те са достъпни и се предлагат в различни цветове. Насърчавайте детето да диша дълбоко, преди да духне във флумастера и гледайте да се фокусира върху листа за рисуване. Дейността трябва да се прекрати ако на детето му се завие свят. https://shantavo.bg/duhashti-flumasteri

  1. Вихър от балончета

Използвайте смес и правете различни  по форма и размери балони. Мехурчетата са забавен начин за създаване на различна атмосфера у дома, тъй като те издържат известно време и стаята може да бъде изпълнена с мехурчета.

  1. Дъвчене

Хрупкавите или дъвчещи храни осигуряват добра сензорна стимулация. Наблюдавайте нивото на възбуда на детето след използването на закуски през деня. Използвайте ги внимателно и дозирано.

  1. Къдрави сламки

Дългите къдрави сламки при пиене натоварват мускулите около устата допълнително. Това прави пиенето на течности по-забавно, като същевременно има терапевтична цел.

  1. Вибрация

Вибрацията в и около устата, ще осигури допълнителна сензорна обратна връзка, която на свой ред ще да балансира тактилните отговори. Използвайте инструменти като на Z – Vibe или четка за зъби електрическа/с батерия. Това помага при голямата чувствителност в/около устата (използване на ниско и бавно вибрации четки), действа десенсибилизиращо. Ако искате да стимулирате чувствителните зони под брадичката на детето, можете да използвате по-бързите степени, създаващи по-висока вибрация (използване на силно и бързо вибриращи четки).

Посочените по-горе дейности са примери, използвани в терапията на децата със сензорни дефицити. Тези дейности не са подходящи за всяко дете. За да се определи степента и естеството на затрудннията в обработката на оралната сетивност е необходимо да се консултирате със специалист. Използването на по-горе описаните дейности няма да навредят, но за да се гарантира постигането на желаните резултати е препоръчително да бъде направен анализ на състоянието на детето Ви.

 

Още публикации