Какви умения има детето на 12 месеца

Какви умения има детето на 12 месеца

Бебетата порастват толкова бързо и неусетно, че едва ли ще забележите промените които настъпват. Постепенно детската личност започва да се проявява и е напълно естествено като родители да искате да участвате в изграждането й. Но какво можете да направите, за да помогнете адекватно?

Детето Ви най-вероятно вече ще се движи по-бързо, може би дори ще е проходило. Най-вероятно ще е в състояние самостоятелно да се изправи и да седне, без да пада. Стълбите ще станат привлекателни за него, и ще трябва постоянно да го наблюдавате, тъй като все още няма да е в състояние да разбере понятието опасност. На една годинка, детето Ви вече ще може да използва и двете си ръце, ще може само да държи и да премества играчките и дори ще може да покаже предпочитание към тях, на този етап няма как да се определи водещата му ръка /лява или дясна/. Детето ще може да хваща самостоятелно големи щипки и ще може с ваша помощ да ги защипва по ръба на голям съд. Ще може самостоятелно да придържа шишето си. Също така ще забележите, че хвърлянето на играчки го забавлява. Зрението му вероятно вече ще бъде толкова добре развито, колкото и вашето. Ще бъде способно да задържа вниманието си върху заобикалящият го свят – хора, животни и движещи се обекти. Ще започне да разпознава, хората от близкото си обкръжение и ще опитва да възпроизведе чрез звук имената им. Когато  скриете предмет, детето ще започне да го търси, разбирайки, че той не е престанал да съществува, само защото не може вече да го види.

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху игри, които ще помогнат за развитието на двигателните му умения. Грубите двигателни умения се подобряват с всичко, което детето прави за себе си или чрез движението си в пространството. Вгнездяването на кубчета според тяхната форма ще подобри сръчността и способността на детето Ви да манипулира с предмети и ще му даде възможност да упражнява разрешаването на проблеми. Този тип игри дават възможност на малките деца да получат по-добро разбиране на понятията за  форма, цвят, обем и размер. Всичко, което се изисква от детето на тази възраст е да използва фините си двигателни умения /хващане и защипване/, имайте предвид, че може да се наложи да научите детето си, че този вид хващане не е добре да бъде практикуван върху хората.

Никога не е твърде рано да разкриете на своето дете чудният свят на книгите. За този период е желателно да изберете книги с твърда корица, тъй като е много вероятно в началото детето Ви да дъвче страниците. Назоваването на картинките, ще помогне на детето да научи думичките и ще подобри лексиката, творчеството и въображението, и ще изгради здравата основа която ще бъде необходима за развитието му на по-късен етап.

Това е времето в което бебето постепенно пораства и Вие като родител имате важна роля за да се превърне в едно щастливо и здраво дете!

 

Още публикации

Развитие и възпитание на детето от 6 до 12 годишна възраст

Развитие и възпитание на детето от 6 до 12 годишна възраст

Отглеждането на деца в училищна възраст може да бъде страхотно преживяване. За повечето родители именно това е възрастта в която се наслаждават на...

Развитие и възпитание на малкото дете от 18 месеца до 3 годишна възраст

Развитие и възпитание на малкото дете от 18 месеца до 3 годишна възраст

Когато детето направи първата си самостоятелна стъпка, започва нова фаза в развитието му. Това е време за активно проучване на средата. В този...