Какви умения има детето на 18 месеца

Какви умения има детето на 18 месеца

На 18 месеца е изключително вълнуващо да наблюдавате колко бързо малкото Ви дете се учи и се развива. На тази възраст детето ще има желание да прави всичко самостоятелно, от дрехите които иска да облече, до това какво иска да яде. Не се притеснявайте, има няколко прости неща, които можете да направите като родител, за да му помогнете да развие уменията си и да достигне оптималните си възможности.

Вероятно към този момент детето Ви ще върви доста по-уверено, ще справя се с изкачването на стълби с помощ от възрастен. На тази възраст детето ще е много по гъвкаво и лесно ще може да достигне до желаният премет, ще може да кляка, без да пада. Ще може да бяга, макар все още да не избягва препятствията по пътя си. Ще проявява интерес към заобикалящият го свят.

Фините двигателни умения, също ще се развиват. Детето Ви ще бъде в състояние да отваря и затваря врати. Ще може да нанизва с ръчичката си едри предмети на твърда връв. Много вероятно е да иска да участва в обличането/събличането, обуването/събуването. Подходящи са дрехи/обувки с цип или велкро, които детето да може да откопчава/закопчава.

Познавателните умения на детето също ще са развиват с бързи темпове. Детето вече ще разбира, че нещо може да съществува, въпреки че то не може да го види. Също така ще бъде в състояние да разбере различните понятия, както и простите причинно-следствени връзки, изразени с по една две думи. Детето ще разпознава лицата на хората от семейството и на близките си, ще предпочита повтарящи се игри, като: „Дзак“, „Буба лази“, тези игри допадат на децата около 18 месечна възраст, тъй като паметта на детето все още не е развита до нивото на възрастните. Повтарящите игри все още са подходящи, тъй като детето ще трябва да практикува новите си умения. Важно е да се даде време и да се насърчава желанието на детето да опита, ако се провали го стимулирайте да опита отново. Може да Ви идва в повече, когато детето няма да иска да спре и ще прави нещо отново и отново, но това е част от разширяването на границите на детската независимост и от процеса на учене на принципа „проба-грешка“.

Детето ще показва все по-голям интерес към илюстрованите книги, ще може да посочи обект и дори да го назове. За детето през този период е изключително полезно да му говорите, да назовавате всяка своя стъпка, всичко което правите, да описвате случващото се. Това ще му помогне да възприеме и научи каква е структурата на изречението, както и това как по време на разговора, говорещите се редуват. На този етап Вие трябва да започнете да насърчавате детето си да бъде малко по-независимо; давайки му необходимото време, за да се храни самостоятелно или да Ви дава индикация за физиологичните си нужди, както и да сяда на гърнето си, когато е необходимо.

С всеки изминал ден, детето Ви ще придобива все по-голяма независимост и това е идеалното време да го насърчите по безопасен начин да изследва заобикалящата го среда. Наградата за положените през този период усилия ще бъде едно щастливо, здраво дете, притежаващо необходимите умения да продължи развитието си и през следващите етапи от живота си!

Още публикации

Развитие и възпитание на детето от 6 до 12 годишна възраст

Развитие и възпитание на детето от 6 до 12 годишна възраст

Отглеждането на деца в училищна възраст може да бъде страхотно преживяване. За повечето родители именно това е възрастта в която се наслаждават на...

Развитие и възпитание на малкото дете от 18 месеца до 3 годишна възраст

Развитие и възпитание на малкото дете от 18 месеца до 3 годишна възраст

Когато детето направи първата си самостоятелна стъпка, започва нова фаза в развитието му. Това е време за активно проучване на средата. В този...