Какви умения има детето на 24 месеца

Какви умения има детето на 24 месеца

Детето ви пораства с всеки изминал ден. То може да се отнася внимателно или пък да е  резервирано към новостите с които се сблъсква, но Вие като родител можете да го насочите и да му помогнете в изучаването на света.

Груба моторика

Общите двигателни умения на детето Ви са се подобрили значително през последните няколко месеца. То много по-самостоятелно и уверено се качва и слиза по стълбите, у дома покорява различни височини, катери се по дивана, секцията, масата и т.н., като все още не осъзнава опасностите които го дебнат и се налага да сте неотлъчно до него за да го предпазите от евентуално падане. На 24 месеца, децата взаимодействат много по-добре с играчки, които се движат. Възможно е вече да излизате на кратки разходки с триколката в парка. Координацията се е подобрила достатъчно, дотолкова, че детето е в състояние да рита от място голяма топка.

Фина моторика

Неговите фини двигателни умения се развиват бързо. Съгласуването око-ръка се е подобрило достатъчно, за да му позволи да построи само кула от 3 кубчета. В състояние е да разкопчава само ципове, подобрил се е трипръстовия захват и е в състояние да взема малки предмети, както и да задържа молив достатъчно здраво, за да драска върху лист хартия. Играта с пластелин, книжките с картинки и цветните моливи, са идеални на този етап, тъй като те изискват използването на добър трипръстов захват, който ще е много важен, когато дойде момента детето да се научи да пише.

Познавателни умения

Познавателните умения са се развили до такава степен, че детето може да разпознава на снимка познати хора и да забележи по-фини детайли. На този етап можете да му четете книжки, като тези с хубави и цветни картинки са идеални, тъй като те задържат вниманието на малкото дете. Самите приказки спомагат за обогатяването на пасивният и на активният му речник. Можете да научите детето да брои до 3 – 5, като разчитате на пръстите на ръцете.

Можете да работите и върху социалните умения, като му давате възможност да играе с други деца. По този начин, ще му помогнете да развие комуникационните си  и езикови умения. У дома назовавайте всичко което правите, като използвате правилните думи, макар детето на този етап да говори по бебешки, постепенно ще запомни правилното звучене на думите.

Децата на тази възраст имат ограничена концентрация, така че детето ще се нуждае от разнообразни играчки. Не е необичайно за децата от тази възрастова група да имат любима на играчка, така че е желателно да си набавите резерва, в случай, че се изгуби. Вероятно ще забележите, че детето има предпочитания към определена дейност; скачането на легло е често срещано, но може да обича танците и музиката, рисуването или дори да копае дупки в градината.

Детето ви се развива и учи бързо. Добре е да знаете, че като родител Вие можете да му помогнете да изгради здравата основа, на която ще гради знанията и уменията си.

 

Още публикации

Развитие и възпитание на детето от 6 до 12 годишна възраст

Развитие и възпитание на детето от 6 до 12 годишна възраст

Отглеждането на деца в училищна възраст може да бъде страхотно преживяване. За повечето родители именно това е възрастта в която се наслаждават на...

Развитие и възпитание на малкото дете от 18 месеца до 3 годишна възраст

Развитие и възпитание на малкото дете от 18 месеца до 3 годишна възраст

Когато детето направи първата си самостоятелна стъпка, започва нова фаза в развитието му. Това е време за активно проучване на средата. В този...