Какви умения има детето на 4-годишна възраст

Какви умения има детето на 4-годишна възраст

Как да разберете дали уменията които притежава 4-годишното Ви дете са на ниво? Как можете да се уверите, че няма да изостане от връстниците си? Ето как можете да проверите дали вашето дете се справя успешно в прехода към неформалното образование.

Вашето четири-годишно дете ще е затвърдило двигателните си умения. Ще бъде в състояние да изкачва стълби като възрастен, ще може да ходи по права линия, ще стои неподвижно на един крак, и ще се катери по стръмни стълби. Най-вероятно ще се справя отлично в игрите с топка, ще може да хвърля и да хваща с по-голяма точност, отколкото само преди една година. Ако му дадете възможност да продължи да практикува и доразвива всички тези умения, това ще му помогне да развие своята физическата активност, ще подобри социалните и когнитивните му умения, ще се научи да играе с другите деца. Ще развие мислите му по отношение на пространството, преценка, оценка на риска и планиране.

Фината моторика ще се усъвършенства. Детето Ви ще може самостоятелно да построи кула, от десет или повече кубчета, ще изгражда по-креативни строежи и ще започне да осъзнава понятията като баланс и стабилност. Трипръстовият захват, вече ще е достатъчно добре затвърден и усвоен и картините му ще стават все по-разпознаваеми и реалистични. Оцветяването ще бъде предимно в рамките на линиите. Дрехите с ципове и копчета вече няма да бъдат пречка за детето Ви и то ще бъде в състояние да се облича и съблича без чужда помощ. Ще може да се храни добре както с лъжица, така и с вилица, но тепърва ще се учи как да нареже храната си с помощта на нож. Важно е да го насърчавате да бъде възможно най-независимо, когато яде и се облича. На 4 години, децата разпознават основните форми и цветове. Всякакви строителни играчки, материали за творчески дейности, цветни бои или пастели, са подходящи за децата на тази възраст и ще помогнат да се доразвият фините двигателни умения. Освен това творчеството и въображението по време на игра, може да бъде използвано като отдушник за неговото душевно състояние.

Вероятно, детето Ви ще продължава с интерес да слуша приказки, като вече ще започне да обръща повече внимание и да следи с поглед думите и илюстрациите. Възможно е да започне да разпознава букви или цифри. Ще може да назовава повечето от цветовете правилно. Сега е добър момент да се играят игри с цветове, да се заучават песни с цифри или букви или игри, които  включват идентифициране на различни обекти. Това ще помогне на детето да брои и да запомни последователността на буквите в азбуката. И през този период е много важно детето Ви да има възможност да играе с други деца, това ще подобри социалните умения, които са му необходими, за да се сприятели, когато започне да посещава детска градина, ще го научи на това да споделя своите играчки с другите, да побеждава, но и да губи в игрите. Всички тези умения ще му бъдат полезни през целия живот.

Детето, което се чувства комфортно в нова и непозната среда, ще може по-бързо и лесно да се адаптира и в живота за в бъдеще. Като родител Вие можете да подкрепите детето си и да му дадете възможност за по-добро начало!

 

Още публикации

Развитие и възпитание на детето от 6 до 12 годишна възраст

Развитие и възпитание на детето от 6 до 12 годишна възраст

Отглеждането на деца в училищна възраст може да бъде страхотно преживяване. За повечето родители именно това е възрастта в която се наслаждават на...

Развитие и възпитание на малкото дете от 18 месеца до 3 годишна възраст

Развитие и възпитание на малкото дете от 18 месеца до 3 годишна възраст

Когато детето направи първата си самостоятелна стъпка, започва нова фаза в развитието му. Това е време за активно проучване на средата. В този...