Какви умения има детето на 5-годишна възраст

Какви умения има детето на 5-годишна възраст

Детето ви всеки ден научава все повече за себе си и за света, като родители все още имате ключова роля в процеса на развитие на уменията, от които ще се нуждае, за да просперира физически, умствено и социално. Как да разберете дали детето Ви се справя добре за възрастта си?

Груби двигателни умения и физическо здраве

Физически, детето ви ще се показва по-голямa увереност в игри като: гоненица, катерене по катерушки, ритане на топка, отколкото преди една година. Ще има по-добър баланс и ще бъде по-уверено при изкачването по различните видове съоръжения за игра. Активната игра е важна за развитието на двигателните умения, за добрата физическа подготовка и мускулен тонус и за укрепването на костите. Освен това след спортни занимания децата се хранят и спят по-добре.

Фина моторика

Детето Ви ще умее напълно самостоятелно да облича своите дрехи, без проблем ще закопчава/откопчава копчетата и циповете. Рисунките му ще станат все по-разпознаваеми. Освен това детето ще умее да рисува много по-добре с моливи. Ще изрязва едри фигури с лекота. Всички дейности, които му дават възможност да усъвършенства тези умения са полезни – художествени материали, конструктори, пъзели.

Социални умения

Вашето дете ще харесва игрите с правила, но на възрастния все още ще му се налага да бъде арбитър и да държи те да бъдат спазвани. Печалбата ще носи на детето огромно щастие, но загубата от своя страна ще бъде трудна и мъчителна за него, тъй като на 5-годишна възраст то все още не е приело идеята за победата и поражението. Вече няма да е необходимо да контролирате малчуганът непрекъснато. Вашето дете трябва да развие практически умения в общуването, водене на преговори и справяне с конфликти с връстниците си. От Вас като родител се изисква да бъдете готови да се намесите, ако нещата излязат извън контрол. Не подценявайте важността на самостоятелната игра, тъй като това помага за изграждането на мисленето.

Познавателни умения

Езиковите и математически умения на детето Ви ще се подобряват, то ще започне да разбира понятията за размер, тегло и обем. Възможно е детето Ви да се научи да чете, като първоначално започне да разпознава отделни по-често срещани думи в книжките. Детето Ви ще проявява желание да „чете“ с вас, като често ще посочва и прочита отделни познати дума. Всички дейности, които дават възможност на детето да използва своята креативността и въображението си са подходящи за тази възраст, и ще подпомогнат развитието на познавателните умения, които за в бъдеще ще може да използва при възникването на проблеми.

Ролята на учителят в живота на детето

На 5-годишна възраст детето Ви все повече ще обръща внимание на начина по който се държат възрастните. То ще се впечатлява от това как учителят чете приказка променяйки интонацията и гласа си, до това как налага правила и следва те да бъдат спазвани от малчуганите. При възникнал проблем, детето ще търси мнението на значимият възрастен, разчитайки на неговата опитност и правота.

Макар и вече на 5 години, децата все още имат необходимост от подкрепата на възрастния, от неговите насоки и съвети. За да подпомогнете развитието на детето си и да го направите един щастлив и психически стабилен възрастен, усилията Ви в този период са по-важни от всякога.

Още публикации

Развитие и възпитание на детето от 6 до 12 годишна възраст

Развитие и възпитание на детето от 6 до 12 годишна възраст

Отглеждането на деца в училищна възраст може да бъде страхотно преживяване. За повечето родители именно това е възрастта в която се наслаждават на...