Сензорна преработка на информацията при деца с нарушения от аутистичния спектър

Сензорна преработка на информацията при деца с нарушения от аутистичния спектър

Изберете най-подходящото работно място за детето с нарушения от аутистичния спектър (НАС)

Това е от решаващо значение, тъй като децата с НАС често имат затруднение с адаптацията в различна среда или в хаотични пространства. Желателно е веднъж избраното работно място да не бъде променяно, ако разбира се обстановката в стаята позволява това. Желателно е да няма разсейващи елементи, които да привличат вниманието на детето. В един от ъглите на стаята можете да подготвите място за почивка. Това е спокойно място, където ако е претоварено детето с НАС може да си вземе почивка, а после да се върне на работното си място и да довърши задачата си.

Наблюдавайте създадената от детето рамка за учене

Понякога детето с НАС изпълнява конкретни ритуали или пък определено стереотипно поведение. Това поведение, както и ритуалите са индивидуални за всяко дете, а функцията им е да намалят тревожността, да подпомогнат процеса на учене и запомняне на новата информация. Ето няколко примера: Възможно е детето с НАС да обикаля стаята, докато Ви казва буквите от азбуката; да не е уверено и да има необходимост да държите ръката му докато пише, рисува, оцветява. Съобразете се с индивидуалността на детето с НАС и му позволете да учи в собствената си рамка. Когато сетивата му са свръхпретоварени е възможно детето с НАС да използва слушалки, които да премахнат шума от околната среда; или да има нужда да облече тежка жилетка, за да се успокои. Уважавайте нуждата на детето да използва тези инструменти.

Приемете самостимулирането или т.нар. „Stimming

„Стимулирането“ е термин, който се отнася до самостимулиращото поведение, като пляскането с ръце, то е често наблюдавано сред децата и възрастните с НАС. Стимулирането оказва влияние върху способността на детето да се концентрира и му създава чувството за базова сигурност.

Обяснете по достъпен начин на останалите деца важността на самостимулацията за детето с НАС и ги помолете да се отнасят с уважение към него, вместо да подтискате импулса на детето с аутизъм.

Понякога детето с НАС се самостимулира като проявява автоагресия или агресия към другите, под формата на  ухапване, удряне, скубане или по друг начин. В този случай е най-добре да потърсите подкрепа от психолог, за да разберете как да помогнете на детето с НАС да използва заместител, който не причинява вреда. Избягвайте да казвате на детето с НАС да не се самостимулира, възможно е това да го накара да се почувства зле или да се срамува от себе си и начина си на изразяване.

Приемете, че най-вероятно има основателна причина, ако детето с НАС прояви самостимулация, по начин, по който Вие или неговите връстници намирате за странен.

Например, ако детето с НАС изпада в паника всеки път, когато някой докосва главата му, може да се окаже, че това му причинява физическа болка (много хора с аутизъм имат нисък праг на болката).

В книгата си „През моите очи“ Д-р Темпъл Грандин обяснява, че има децата с НАС, които отказват да носят чорапи, тъй като ръбовете на чорапите или допирът до някоя по-груба материя като вълната ги кара да изпитват чувството за постоянно парене. Това обяснява защо реакцията при някои деца с НАС е веднага да си събуят чорапите. Важно е да знаете, че детето не капризничи, а чорапите действително физически го нараняват. Ако детето Ви отказва да носи чорапи или обувки, можете да масажирате силно стъпалата на краката непосредствено преди обуването им.

Още публикации

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Какво е сензорна интеграция? Сензорна интеграция е неврологичен процес, който се случва във всички нас. Нашите тела изпращат съобщения до нашия...

Не можете да накарате детето си да заспи? Спрете да допускате тези четири често срещани грешки преди времето за сън

Не можете да накарате детето си да заспи? Спрете да допускате тези четири често срещани грешки преди времето за сън

Времето за сън е дошло, а децата Ви са все още будни? Често родителите споделят, че срещат трудности с налагането на точен час за заспиване на...

Дата: