Сензорна преработка на информацията при деца с нарушения от аутистичния спектър

Сензорна преработка на информацията при деца с нарушения от аутистичния спектър

Изберете най-подходящото работно място за детето с нарушения от аутистичния спектър (НАС)

Това е от решаващо значение, тъй като децата с НАС често имат затруднение с адаптацията в различна среда или в хаотични пространства. Желателно е веднъж избраното работно място да не бъде променяно, ако разбира се обстановката в стаята позволява това. Желателно е да няма разсейващи елементи, които да привличат вниманието на детето. В един от ъглите на стаята можете да подготвите място за почивка. Това е спокойно място, където ако е претоварено детето с НАС може да си вземе почивка, а после да се върне на работното си място и да довърши задачата си.

Наблюдавайте създадената от детето рамка за учене

Понякога детето с НАС изпълнява конкретни ритуали или пък определено стереотипно поведение. Това поведение, както и ритуалите са индивидуални за всяко дете, а функцията им е да намалят тревожността, да подпомогнат процеса на учене и запомняне на новата информация. Ето няколко примера: Възможно е детето с НАС да обикаля стаята, докато Ви казва буквите от азбуката; да не е уверено и да има необходимост да държите ръката му докато пише, рисува, оцветява. Съобразете се с индивидуалността на детето с НАС и му позволете да учи в собствената си рамка. Когато сетивата му са свръхпретоварени е възможно детето с НАС да използва слушалки, които да премахнат шума от околната среда; или да има нужда да облече тежка жилетка, за да се успокои. Уважавайте нуждата на детето да използва тези инструменти.

Приемете самостимулирането или т.нар. „Stimming

„Стимулирането“ е термин, който се отнася до самостимулиращото поведение, като пляскането с ръце, то е често наблюдавано сред децата и възрастните с НАС. Стимулирането оказва влияние върху способността на детето да се концентрира и му създава чувството за базова сигурност.

Обяснете по достъпен начин на останалите деца важността на самостимулацията за детето с НАС и ги помолете да се отнасят с уважение към него, вместо да подтискате импулса на детето с аутизъм.

Понякога детето с НАС се самостимулира като проявява автоагресия или агресия към другите, под формата на  ухапване, удряне, скубане или по друг начин. В този случай е най-добре да потърсите подкрепа от психолог, за да разберете как да помогнете на детето с НАС да използва заместител, който не причинява вреда. Избягвайте да казвате на детето с НАС да не се самостимулира, възможно е това да го накара да се почувства зле или да се срамува от себе си и начина си на изразяване.

Приемете, че най-вероятно има основателна причина, ако детето с НАС прояви самостимулация, по начин, по който Вие или неговите връстници намирате за странен.

Например, ако детето с НАС изпада в паника всеки път, когато някой докосва главата му, може да се окаже, че това му причинява физическа болка (много хора с аутизъм имат нисък праг на болката).

В книгата си „През моите очи“ Д-р Темпъл Грандин обяснява, че има децата с НАС, които отказват да носят чорапи, тъй като ръбовете на чорапите или допирът до някоя по-груба материя като вълната ги кара да изпитват чувството за постоянно парене. Това обяснява защо реакцията при някои деца с НАС е веднага да си събуят чорапите. Важно е да знаете, че детето не капризничи, а чорапите действително физически го нараняват. Ако детето Ви отказва да носи чорапи или обувки, можете да масажирате силно стъпалата на краката непосредствено преди обуването им.

Още публикации

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Какво е сензорна интеграция? Сензорна интеграция е неврологичен процес, който се случва във всички нас. Нашите тела изпращат съобщения до нашия...