5 ефективни начина за управление на неконтролируемите деца

5 ефективни начина за управление на неконтролируемите деца

Децата могат да бъдат буйни, и като родител вие вероятно знаете всичко за това състояние. Разполагате с набор от последствия и правила които детето ви да следва в тези моменти, но когато изпадне в подобно състояние и се държи по този начин, това може да ви ядоса, шокира, и не на последно място да ви донесе тревожност.

Ако горе описаното Ви е до болка познато, или пък търсите някакви насоки за това как да се справите с трудните деца, прочетете тази статия. Предлагам на вниманието Ви няколко насоки, които могат да ви помогнат по-добре се справите с детето си, когато поведението му е неконтролируемо.

Причини за поведението на детето ви

Вашето дете може да демонстрира подобно неконтролируемо поведение по много причини, някои от които са:

– Търси вашето внимание (не се чувства обичано, липсва доверие помежду ви);

– Не се чувства добре или е болно (физически заболявания, емоционални проблеми);

– Изправено е пред голямо предизвикателство в детската градина / училището (тормоз, смяна на учители / учебна програма, липса на приятели и т.н.);

– Разстроено е от промяна настъпила у дома (развод на родителите, смяна на местоположението / дома и др.).

Справяне с неконтролируемите деца

При отглеждането на деца, са Ви необходими мерки, посредством които да се справите при ситуация в която детето Ви е извън контрол.

  1. Създаване на авторитет

Вие искате да бъде готин родител и поради тази причина не желеаете да наказвате детето си, налагайки му правила. Но вие сте родители, а това означава повече от това да бъдете просто готина майка / баща, трябва да бъдете авторитет и пазител на потомството. Детето Ви само избира своите приятели, но родителите са единствените възрастни които носят отговорност за бъдещето му.

Стъпки за действие:

– Вашето дете може да се държи зле, когато не разполага с чувство за правилно и грешно. Учете детето си на приемливо поведение у дома / навън, обяснете му какво е неприемливо и по какъв начин то трябва да се държи.

– Насърчавайте детето си да общува с вас. Задавайте му въпроси и се интересувайте от това което то ще Ви разкаже. Има моменти, в които родителите трябва наистина да поговорят с детето си, за да разберат какво го тревожи. Това ще Ви помогне да достигнете до основата на проблема. Дали се нуждаете от медицинска помощ? Дали страда от разстройство на поведението? Дали е жертва на тормоз или просто плаче за да привлече вниманието Ви?

– Винаги питайте детето си за неговото местонахождение. По-големите деца и тинейджъри са известни с това, че държат родителите си в неведение за това къде прекарват времето си с приятелите. Криенето на местонахождението, може да е признак за проблемно поведение от страна на детето Ви.

  1. Определяне на правилата

Репликата „Бъди добър“, не е достатъчна за възпитание на добро поведение в детето. Вашето „добър“ може да се различава от определението за „добър“ на детето Ви. Изяснявайте на правилата, така че детето Ви да може да ги разбере правилно. Например, можете да използвате ясно становище за това, което искате то да направи: „Винаги си оправяй леглото“ или „не използвай таблета / смартфона си, по време на вечеря“. Правилата са си правила и важат за всички възрасти, но ако имате малко дете и тинейджър у дома, може да се наложи да разделите правилата и да давате насоките, в зависимост от разбирането на децата си.

Стъпки за действие:

– Създайте рутина у дома. Програмите могат да накарат децата да се чувстват по-сигурни. Когато детето ви знае какво да направи в определена ситуация, е вероятно това да въздейства положително върху поведението му и да му даде по-голям контрол върху случващото се.

„Кажете и покажете“ на детето си, какво точно имате предвид и му обяснете важността на правилата. Ако например по-голямото Ви дете често удря по-малкия си брат, обяснете му, че това поведение е неприемливо и че не толерирате агресията помежду им.

  1. Заявете какви са последствията

Създаването на правила, без награди и наказания, не е много ефективен начин да дисциплинирате децата си. Вашите деца трябва да знаят, че ако не се държат подобаващо, те ще се разминат с желаната награда.

Стъпки за действие:

– Превърнете в навик възнаграждението на доброто поведение. Това ще затвърди в детето идеята, че доброто поведение е равно на добри неща.

– Измислете наказания, които пряко касаят детето Ви. Като например привилегията да стоят пред компютър / телевизор. Например налагане на наказание: „една седмица без видео игри“.

– Обърнете внимание на детето си, когато то демонстрира добро поведение. Игнорирайте поведението по време на избухване, защото не искате да възнаграждавате несъзнателно, лошото поведение чрез своето внимание.

  1. Следвайте собствените си правила

Празните заплахи не помагат за налагането на здравият родителски контрол. Ако сте задали последици за деянието извършено от детето Ви, го следвайте точно. Ако не го направите, е много вероятно детето ви да злоупотребява с правилата Ви и да ги използва в своя полза.

Стъпки за действие:

– Измислете наказания, които можете да наложите на детето си. Ако не можете да накажете детето си с пропускане на „специалният десерт след вечеря „, не заплашвайте, че ще го направите. Вие не искате детето да възприеме наказанията Ви като „празни заплахи = мекушав родител „.

– Оделете си известно време, за да подготвите списък с награди и наказания. По този начин няма да се налага да се притеснявате пред детето си, когато е време да действате като авторитетна фигура.

– Съобразете правилата с наказанията и наградите.

  1. Вземете си поука

Няма смисъл от наградите и последствията, ако едновременно с това не учите чрез специфичната ситуация в която сте. Това се отнася както за родителите, така и за децата.

Стъпки за действие:

– Помолете детето си да се оттегли в стаята си и да прекара известно време там, докато се поуталожи гневът му. Оставете го само да стигне до заключение за силата на наложеното наказание.

– Желателно е да помислите, дали Вие като родител, не сте допринесли за поведението на детето си?

Няма определени насоки за това как да се справите с детският гняв. Най-добрият начин да се справите с трудната ситуация, включваща децата Ви е да направите това, което работи най-добре за вас и вашите деца. С няколко опита и грешки от ваша страна, можете да откриете собствените си насоки, които най-добре да Ви подхождат.

Още публикации

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Какво е сензорна интеграция? Сензорна интеграция е неврологичен процес, който се случва във всички нас. Нашите тела изпращат съобщения до нашия...

Как да помогнем на детето в предучилищна възраст да се справи с емоциите си и да избегне избухванията

Как да помогнем на детето в предучилищна възраст да се справи с емоциите си и да избегне избухванията

Децата в предучилищна възраст имат сравнително богат речник и са самостоятелни в грижата за себе си, но понякога могат да се чувстват претоварени...