Защо играта е от съществено значение за развитието на детето?

Защо играта е от съществено значение за развитието на детето?

Всички сме чували термина „О, това е лесно като детска игра.“. Общоприето е, че това е нещо твърде лесно, несериозно или маловажно. Но за психическото, социалното, емоционалното и физическото развитие на детето, играта има съществено значение.

Всички знаем, че децата обичат да играят. Но това, което не знаем е, че играта е важна за развитието им. Играта има съществено значение за всяка една област на развитие на децата. Играта укрепва и усъвършенства малките и големите двигателни умения, които в последствие спомагат за издръжливостта. Играта е значима за физическото развитие и без нея организмът не може да расте и да се развива нормално.

Децата притежават естествено любопитство. Когато играят те изследват и учат. Родителите и преподавателите могат да подкрепят тази дейност чрез осигуряване на подходящи за възрастта играчки, материали и достъпна за децата среда.

Играта дава възможност на децата да опознаят света и да открият информация която има съществено значение за ученето. Чрез играта, децата научават основните понятия, цветове, числата, буквите, а също и как да разрешават проблемите с които се сблъскват. Всеки път когато едно дете се занимава с някаква игра, тя развива по един или друг начин неговите умения.

Чрез играта, децата се учат как да се отнасят един към друг, как да играят роли, как да споделят и  как да спазват правилата, наложени от възрастните. Също така се учат как да бъдат част от отбора или част от цялото. Едно дете намира и задържа приятелите си именно чрез играта.

Играта удовлетворява и много други потребности при децата, като например: чувството за удовлетворение, даването и получаването на внимание. Тя помага на децата да развият усещане за себе си, както и емоционално удовлетворение, развиват се уменията им по различни начини да изразяват емоции като: гняв, страх, чувство на неудовлетвореност, стрес, и да открият начини за справяне с тези чувства.

Насърчавайте играта на детето си! Оставете детето си да развихри въображението си, като му позволите да си  направи палатка в средата на хола или като отива на къмпинг в детската стая – възможностите за забавление са безкрайни! А както всички знаем, детството е мимолетно, така че оставете децата си да се насладят на своето детство!

 

Още публикации

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Какво е сензорна интеграция? Сензорна интеграция е неврологичен процес, който се случва във всички нас. Нашите тела изпращат съобщения до нашия...

Не можете да накарате детето си да заспи? Спрете да допускате тези четири често срещани грешки преди времето за сън

Не можете да накарате детето си да заспи? Спрете да допускате тези четири често срещани грешки преди времето за сън

Времето за сън е дошло, а децата Ви са все още будни? Често родителите споделят, че срещат трудности с налагането на точен час за заспиване на...

Дата: