Какви умения има детето на 3-годишна възраст

Какви умения има детето на 3-годишна възраст

Една от най-големите радости за всеки родител е да гледа как детето му учи и се развива. Как обаче можете да разберете дали детето Ви върви в правилната посока? Какво можете да направите, за да му помогне да затвърди способностите си и да премине към следващото ниво на развитие?

На 3-годишна възраст, детето Ви е много по-мобилно и уверено, отколкото е било само преди няколко месеца.  Вече ще има контрол върху посоката в която върви или тича, дори може да ходи на пръсти или пък да застава на един крак. Ще може да изкачва стълбите без да се държи за нищо. Ще бъде в състояние да хвърля топката нагоре и ще може с ръцете си да хваща голяма топка. Ще може да рита напред топката. Можете да помогнете на детето си да усъвършенства тези умения, като му давате възможност да се докосва до различни места, на които се насърчават тези дейности, като например парка или площадките за игра.

Във фините двигателни умения на детето Ви ще забележите  голям напредък: на 3 години, детето Ви ще бъде в състояние да се храни самостоятелно с лъжица, без да разлива храната си, да мие и подсушава ръцете си, да се облича с помощ от възрастния. Детето Ви ще може да събере разпръснатите пастели, ще може да реже хартия с ножица, макар и трудно. Всичко, което дава възможност да практикува тези нови умения ще бъде безценно за развитието на детето Ви. Ако му предоставите възможността да драска с молив върху хартия, това ще помогне за развитието на фината моторика, като този процес в бъдеще ще спомогне за усъвършенстването на училищните умения. Имайте предвид, че на 3-годишна възраст децата са склонни да експериментират, така, че е възможно да драскат не само върху листа, а и на всички други места, които им се сторят подходящи за целта, а именно: стените, масата, диванът и т.н. На тази възраст трябва да бъде насърчавана независимостта му. Оставете го само да се облече/съблече, обуе/събуе. Дайте му необходимото време, за да извърши само тези дейности, като търпеливо го насърчавате и поощрявате.

Езиковите възможности и мисловния процес, също ще се развиват по-бързо. Детето ще може да разпознае и назове основните цветове. Децата на 3 години обичат приказките. Това е периодът, когато детето може да настоява да му четете/разказвате любимата приказка отново и отново. Лексикалните умения ще се утвърждават с всеки изминал ден, макар че детето Ви все още няма да е в състояние да изговаря думите по правилния начин. Важно е да продължите да говорите с него и да назовавате правилно думите, за да му помогнете да ги научи. Говорейки то ще възприеме правилната структура на изреченията, местоименията и времената. Изслушвайте детето си, така на практика то ще може да упражнява новите си езикови умения.

Начинът по който детето Ви играе също ще се промени. В играта си то ще започне да влага въображение, чрез играта детето ще се учи по какъв начин да разрешава проблеми, ще развива своята креативност и езиковите си умения, въпреки, че често сюжета на играта е базиран на любим филм или книга.

Това е добър момент да започнете да внасяте в играта на детето си творчески дейности, като включвате: пластелин, пясък и вода, цветни бои. В началото творенията вероятно няма да бъдат сполучливи, но това е важен период в който успешно пресъздавате идеите си в конкретна форма. От жизненоважно значение е да му дадете възможност да играе с други деца. Това ще му позволи да развие социалните си умения, което ще спомогне за по-лесната му адаптация в училищната среда.

Това е ключов момент за полагането на по-стабилна основа за физическите, познавателните и социалните умения, които ще са необходими когато дойде време детето да започне училище. Тези умения не просто ще му помогнат да оцелее, но и да се развива успешно с новата среда. И в този период Вашата роля на родител е от съществено значение!

 

Още публикации

Развитие и възпитание на детето от 6 до 12 годишна възраст

Развитие и възпитание на детето от 6 до 12 годишна възраст

Отглеждането на деца в училищна възраст може да бъде страхотно преживяване. За повечето родители именно това е възрастта в която се наслаждават на...

Развитие и възпитание на малкото дете от 18 месеца до 3 годишна възраст

Развитие и възпитание на малкото дете от 18 месеца до 3 годишна възраст

Когато детето направи първата си самостоятелна стъпка, започва нова фаза в развитието му. Това е време за активно проучване на средата. В този...