Комуникационни стратегии за родители на деца със СДВ и СДВХ

Комуникационни стратегии за родители на деца със СДВ и СДВХ

Отглеждането на дете със Синдром на дефицит на вниманието /СДВ/ и Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност /СДВХ/ е предизвикателство за родителите. Комуникацията е от съществено значение за общуването с детето, което има дефицит на вниманието. Долу са дадени стратегии за подпомагане на комуникацията Ви с детето:

  1. Научете се да разпознавате, кога детето наистина чува това което му казвате

Повечето хора се нуждаят от очен контакт за да разберат, че събеседника им ги слуша. Трябва да се има в предвид, че едно дете със СДВ или СДВХ функционира на бързи обороти. То може да не е в състояние да направи или да поддържа зрителен контакт с Вас. Това не означава, че не Ви слуша и че не чува това което му казвате. Напротив, много от децата въртят в ръцете си определен предмет/играчка, докато Ви слушат. Обърнете внимание за тези знаци.

  1. Давайте му кратки и лесни инструкции

Детето може да бъде претоварено много лесно. Когато учите на нещо детето си или пък го молите за изпълнението на поставената задача, е желателно да му дадете инструкциите стъпка по стъпка. Това не означава, да ги дадете наведнъж. Дайте му една или две лесни стъпки, едва след като предходната стъпка е завършена докрай, преминете към следващата.

  1. Създаване на комуникационни стратегии

Може да се наложи в общуването с детето си да проявите творчество. Например, въвеждане на „чуваща топка.“ Обяснете на детето си, че когато държи топката или когато я хвърля, трябва да чуе това което му казвате. Можете да използвате и визуални знаци, за да му помогнете нагледно да се справи. Например: „Когато дойде време за лягане, да му покажете снимка на леглото или да му дадете плюшената играчка с която обича да спи.“.

  1. Дайте му избор

Децата усъвършенстват знанията си по-бързо, когато родителите им дават избор и им обясняват последствията от него. Когато предоставите на детето си избор, за него ще бъде по-лесно да ви изслуша. Това често позволява на малчуганите да помислят и да претеглят възможностите от избора си, така че да вземат най-привлекателното решение. Например, когато дойде време за лягане можете да кажете: „Време е за лягане. Коя пижама искаш да носиш тази вечер? -Червената или синята?“.

  1. Използвайте нагледни материали

Децата със СДВ и СДВХ реагират на визуални средства. Вместо да им казвате какво трябва да направят, преди да легнат в леглото си, можете да им покажете разписание/албум с поредица от снимки, показващи стъпките.

  1. Говорете тихо и запазете спокойствие

Когато сте развълнувани или повишите гласа си, може по този начин да стимулирате детето си. И да постигнете точно обратното на това, което искате, ако повишите глас или се подадете на емоцията, особено ако детето Ви вече е развълнувано или разстроено. Говорете тихо и останете спокойни. Ако детето е избухливо или твърде развълнувано, отдалечете се и изберете тиха и спокойна дейност, може да я намери за интересна. Например: изграждане на кула от кубчета, оцветяване, или сглобяване на пъзел. Вашето спокойствие може да въздейства върху детето.

  1. Обяснете своите очаквания

Когато детето ви знае какво очаквате от него и какво може да спечели, то е склонно да се държи по-добре. Награждаването на положителното поведение, подкрепя бъдещото сътрудничество помежду Ви.

Отглеждането на дете със СДВ или СДВХ изисква креативност от родителите. Научете знаците и нещата които задействат механизмите на неприемливото поведение в детето. Наблюдавайте своя собствен стил на учене и подкрепа и прилагайте този стил във вашата комуникация. Присъединете се към група за родителска подкрепа. Понякога разговорите с други родители може да Ви помогне не само да се справите, но и да обмените личният си опит с този на другите и да се възползвате от техните съвети.

 

Още публикации