Играчки, които подпомагат развитието на пространствени умения, творчество и социални умения в децата

Играчки, които подпомагат развитието на пространствени умения, творчество и социални умения в децата

Статия, публикувана от Асоциацията по психологически науки през януари 2015 г., установява, че децата, които често играят с пъзели, конструктори и настолни игри, имат по-добра способност за пространствено разсъждение. Те изучавали поведението на 847 деца на възраст между 4 и 7 години, като обхванали всички социално-икономически групи, използвайки резултатите от психологически тест за когнитивните функции. Изследванията в миналото са намерили подобна полза и за по-големи деца и тийнейджъри.

Пространствена способност е способността на отделният индивид да разбере и да запомни пространствените отношения между обектите. Визуално-пространствените умения са от голямо значение за успеха при решаването на много задачи в ежедневния живот. Например, можете да използвате визуално-пространствените си умения, като разчитате пътна карта, тези умения Ви помагат за да преминете през улиците на непознат град и да се ориентирате в новата среда.

Пространствената способност е важна за успеха и постиженията в много области на обучение: математиката, природните науки, инженерството, икономическото прогнозиране, метеорологията и архитектурата. Всяка от тези области включва използването на пространствени умения.

Конструктори и пъзели

Играчките имат  важна роля за детското развитие, те помагат за изграждането на социални умения и на доверие. Играта с конструктор и пъзел е съвместна задача, при която децата трябва да си сътрудничат, за да завършат задачата.

Настолни игри

Настолните игри учат децата да планират следващият си ход, да понасят по-леко загубите и да печелят, да разрешават проблеми. Настолните игри подобряват комуникацията със семейството и улесняват свързването помежду членовете. Като родители Вие можете да използвате бордовите игри, като възможност да преподавате социални умения и толерантност, както и да покажете на детето си стратегии за преодоляване на разочарованието от това да изгубят. Не забравяйте, че именно игрите са първият сблъсък на детето със загубата и често приключват негативно.

Изберете играчки, които са подходящи за Вашето дете, и търсете такива с доста широк възрастов диапазон, така че то да може да се наслаждава на тях за дълъг период от време.

Ако се затруднявате с избора на подходящи играчки за детето си или се чудите с какво да го изненадате за следващият му рожден ден, можете да разгледате статиите ми за уменията на децата през различните възрастови периоди!

Още публикации

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Сензорна интеграция и пирамида на ученето

Какво е сензорна интеграция? Сензорна интеграция е неврологичен процес, който се случва във всички нас. Нашите тела изпращат съобщения до нашия...

Не можете да накарате детето си да заспи? Спрете да допускате тези четири често срещани грешки преди времето за сън

Не можете да накарате детето си да заспи? Спрете да допускате тези четири често срещани грешки преди времето за сън

Времето за сън е дошло, а децата Ви са все още будни? Често родителите споделят, че срещат трудности с налагането на точен час за заспиване на...

Posted
Как да помогнем на детето в предучилищна възраст да се справи с емоциите си и да избегне избухванията

Как да помогнем на детето в предучилищна възраст да се справи с емоциите си и да избегне избухванията

Децата в предучилищна възраст имат сравнително богат речник и са самостоятелни в грижата за себе си, но понякога могат да се чувстват претоварени...